Om het gebruiksgemak en de performantie van de website te garanderen maken we gebruik van cookies. Door de website verder te bezoeken en/of dit bericht te sluiten gaat U akkoord met het gebruik van cookies.

X

Introductie 'Juul' de nieuwe kapucijnman, 25 april 2019

Introductie 'Juul' de nieuwe kapucijnman

Vrouw(en) en man is één gespan, een nieuwe man voor de Kapucijnapen.

Dit gezegde, dat zegt dat de man en de vrouw het eens moeten zijn met elkaar, is zeker van toepassing bij onze nieuwe kapucijnman “Juul”. Alleen heeft hij méér dan één vrouw in het gareel te houden.

Apen introduceren bij elkaar is niet altijd even simpel. Na de dood van de hoofdman Filou vorig jaar, bleef de groep vrouwen achter zonder gezinshoofd. Bijgevolg gaan de oudste en sterkste vrouwtjes de dominante rol, die bij deze apen normaal door de man wordt vervuld, innemen. Als je dan uiteindelijk een nieuwe man gaat introduceren dan wordt deze mogelijk direct aangevallen door de dominante vrouwen en dus ook niet geaccepteerd in de groep door de rest. Dus moesten we het slimmer aanpakken.

Het meest dominante vrouwtje werd uit de groep gehaald en op vreemd terrein met de nieuwe man samengezet. Op die manier is ze niet meer de baas over het vreemde territorium en geeft dat de kans voor beide dieren om elkaar te leren kennen zonder directe reden tot agressie. Toen dit bleek goed te gaan werden er geleidelijk vrouwen uit de groep toegevoegd. Dit gebeurde stap voor stap totdat de groep groot genoeg was en ze elkaar goed genoeg kenden. Daarna konden ze als groep mét man terug naar hun bekende verblijf te gaan. Et voilà, een geslaagde introductie want ondertussen weet hij blijkbaar ook al goed hoe hij kleine aapjes moet maken!

Omdat het verblijf eigenlijk best groot is, was het nodig om de groep toch wat nieuw leven in te blazen. Want als het oudste vrouwtje nog weg zou vallen, dan zouden er maar 6 dieren meer zijn in de groep en dat is toch wat weinig voor dit grote eiland. De groep zou dan langzaam slinken tot er uiteindelijk geen groep meer is. De nieuwe man mag dus even wat jongen verwekken totdat de groep weer groot genoeg is om te bruisen van het leven. Daarna zal hij waarschijnlijk anticonceptie krijgen, want teveel kapucijnapen is nu ook weer niet wat we willen.

Terug naar overzicht Delen
Menu openen